Søk
 • GATTI

Slik får du nettradio i bilen

Oppdatert: 23. mai 2019

Miniguide:

Fordelene med nettradio er mange. Og har du bilradio, kan du også få nettradio. Vi viser deg hvordan!

PAUSE: Med nettradio i bilen kan du blant annet pause sendingene akkurat når du vil, og ta opp tråden igjen når det skulle passe


De fleste kanalene har for lengst forsvunnet fra FM-båndet, og det opphetede debatten rundt overgangen til DAB+ har stilnet. Det virker som om folk flest har avfunnet seg med at radiohverdagen i store trekk har blitt digital.


Mange fordeler

Men digitalradio er mer enn bare DAB+. Radio over internett er et åpenbart, digitalt alternativ - som har mange fordeler i forhold til DAB+. Hør bare her:

 • Ingen geografiske begrensninger.

 • Du kan lytte til indiske radiostasjoner mens du kjører gjennom Hardanger

 • Et helt avsindig utvalg av kanaler fra alle verdenshjørner

 • Du kan pause radiosendingene

 • Lydkvaliteten er i mange tilfeller bedre enn DAB+


Ulempene er først og fremst disse

 • De færreste bilradioene har innebygd støtte for nettradio.

 • I de fleste tilfellene må du altså koble til en ekstern mottaker, altså mobilen din

 • Nettradio er ikke kringkasting, men strømming.

 • Den viktigste forskjellen er at når du strømmer lyd, kan det oppstå forsinkelser, for eksempel når dekningsforholdene er dårlig. .

 • Lytting til nettradio spiser av datakvoten din.

 • Regn 30-60 MB i timen ved normal lyttekvalitet, mer dersom du vil ha bedre lydkvalitet enn DAB+.

Slik gjør du det

Aller først bør du laste ned en radio-app til mobilen din. Vi anbefaler TuneIn, dersom du ønsker radiokanaler fra hele verden (i tillegg til de norske). Appen finnes til både Android- og Apple-telefoner.

MERK: Appen er gratis, men første gang du starter den, kan det se ut til at den kun er gratis i en prøveperiode. Du kan imidlertid bare lukke åpningsbildet ved å krysse i høyre hjørne, og dermed benytter du den reklamefinansierte gratisversjonen.


TUNEIN: Husk å trykke X på åpningsbildet første gang du starter appen, hvis du vil bruke gratisversjonen. Deretter er det bare å bla seg inn i det vanvittige utvalget av kanaler. Heldigvis har du flere sorteringer å velge mellom. (Skjermdump)


Alternativ 1: Hvis du har en ti år gammel bil eller nyere, er sannsynligheten stor for at bilradioen har støtte for Bluetooth. Dette er en kommunikasjonsstandard som gjør det mulig å koble mobilen trådløst til bilradioen, for håndfri samtaler, men også for å overføre musikk fra mobilen til bilradioen.


BLUETOOTH: Nesten alle nyere biler har støtte for Bluetooth. Via menyen kan du søke opp mobilen din. Sjekk instruksjonsheftet hvis du ikke får det til.


Alternativ 2: Hvis bilradioen ikke har støtte for Bluetooth, er sjansen stor for at den har såkalt AUX-inngang. Denne lar deg koble mobilen til bilradioen via kabel. Det er ikke like elegant, men det fungerer.


Alternativ 3: Hvis bilradioen verken har støtte for Bluetooth eller AUX, er det sannsynligvis en eldre FM-radio. Da bør du sjekke ut Roidmi 3S, som er en kombinert Bluetooth-mottaker og FM-sender, i form av en plugg som settes rett i strømuttaket i bilen.


Istedenfor å koble mobilen direkte til bilradioen, kobler du til denne dingsen i stedet. Så sendes lyden fra mobilen til dingsen, og videre til en gitt FM-frekvens på radioen. Roidmi 3S koster rundt 150 kroner på Ebay. Det fungerer overraskende bra.


Lytt i vei

Når mobilen er koblet til via Bluetooth, kabel eller Roidmi, starter du TuneIn og velger den radiokanalen du vil lytte til der. På mange av kanalene kan du velge strømmekvalitet, enkelte opp mot 320 Kbps - som vil si vesentlig bedre bitrate enn DAB+

NB! Husk at du ikke skal fikle med mobilen mens du kjører.

#gatti #garantertbil #bruktbil #dab #dab+ #fm

34 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle